Isnin, 19 Disember 2016

Fenomena Hutang di Malaysia


Teks : Intan Anisshuhaila Bt Muhmmad Fuad

 

Segal puji-pujian saya panjatkan ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan rahmat dan kasihnya, kita masih diberi peluang untuk meneruskan kehidupan di dunia fana ini. Pejam celik pejam celik kita telah menghampiri tahun 2017. Pastinya ibu bapa di luar sana sibuk memikirkan hal kelengkapan anak-anak ke sekolah. Keadaan tersebut turut terpalit pada diri saya ditambah dengan bebanan hutang yang rasanya tak sabar untuk saya langsaikan. Walaubagaimanapun, hutang besar yang melibatkan hutang rumah misalnya mengambil masa untuk dilangsaikan.

 Sebut tentang hutang, tidak dapat dinafikan bahawa membuat pinjaman ataupun hutang sudah menjadi fenomena biasa bagi masyarakat kita hari ini. Bagi kebanyakan kita fenomena ini mungkin bermula dengan pinjaman pendidikan diikuti pula dengan pembiayaan perumahan dan kenderaan seterusnya pinjaman peribadi. Jika kita amati gaya hidup nenek moyang kita dahulu kala, mereka kebanyakannya membeli barang keperluan seperti rumah dan kereta secara tunai. Hal ini kerana mereka sukar untuk mendapatkan pinjaman. Ia juga turut dikaitkan dengan sikap mereka yang suka berjimat cermat.

 Jika ditelusuri, perbezaan gaya hidup masyarakat kini berbeza sekali dengan nenek moyang terdahulu. Antara gaya hidup negatif masyarakat Malaysia hari ini :

 

1.       Budaya menunjuk-nunjuk

Sebahagian besar masyarakat hari ini mengukur kekayaan berlandaskan kekayaan dan kebendaan atau materialistik dan bukannya budi pekerti dan iman semata-mata justeru ramai yang ingin hidup mewah dan menunjuk-nunjuk sehingga hutang menjadi sebahagian budaya kehidupan. 

2.       Suka begaya melebihi kemampuan

Majoriti masyarakat hari ini terutama golongan muda lebih gemar begaya tanpa mengikut kemampuan masing-masing seperti peribahasa ‘ukur baju di badan sendiri’. Mereka kebanyakannya tidak tahu membezakan antaran keperluan atau kehendak. Hal ini juga boleh disamaertikan ‘bior pape asalkan bergaya’ 

3.       Berbelanja ikut nafsu

Ramai antara kita yang gemar berbelanja mengikut nafsu. Berbelanja mengikut nafsu atau dikenali sebagai ‘konsumerisme’ iaitu memiliki barang yang banyak adalah bagus pada pandangan masyarakat. Untuk pengetahuan pembaca, saya pernah bertandang ke rumah beberapa orang rakan. Ada dalam kalangan mereka ini memiliki barang yang terlalu banyak di rumah sehingga tidak mempunyai ruang yang menenangkan malah nampak serabut.

4.       Kurang pendedahan atau kurang ilmu.

Masyarakat yang kurang pengetahuan tentang pengurusan kewangan akan berbelanja secara boros atau tidak berhikmah. Golongan belia terutamanya berbelanja di luar kemampuan sebenar kerana tidak mempunyai ilmu pengetahuan.

 
Semoga masyarakat di luar sana cakna dan ambil peduli perkara-perkara yang berkaitan dengan hutang kerana Rasullullah s.a.w pernah bersabda :

                ‘ Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari’.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan