Khamis, 17 Mac 2016

Wasiat Imam Syafie & Prinsip Kejayaan

Teks : Intan Anisshuhaila Binti Muhammad Fuad

Bismillahhirahmanirrahim.

Asalammualaikum w.b.t.

Allahhumasolia'lasaidinamuhammad. Kesempatan yang Allah anugerahkan hari ini adalah nikmat tidak ternilai buat hamba-hambanya. Terlebih dahulu ingin saya panjatkan rasa syukur yang tidak terhingga ke hadrat Allah azzawajala kerana diberi peluang dan ruang kepada saya untuk terus berkarya hari ini demi kebaikan ummah seluruhnya. Sudah terlalu lama saya tidak menulis blog. Hal ini kerana kengkangan masa dan waktu yang mana saya lebih banyak fokus terhadap kerjaya dan tangunggjawab sebagai pendidik dek kerana tanggungjawab seorang pendidik pada alaf ini begitu mancabar dan memerlukan komitmen yang utuh bagi melahirkan anak bangsa yang berkualiti di dunia dan akhirat. Segalanya memerlukan ilmu.

Mengharungi liku-liku hidup akhir zaman hari ini membuatkan saya sedar betapa pentingnya ilmu pengetahuan dalam diri seseorang bagi menjana segala kelebihan yang Allah anugerahkan. Jestru, bahan yang menarik minat saya bagi mengisi ruang hati yang kekurangan ilmu adalah satu daripada wasiat menarik Imam Syafie. Antara wasiat Imam Syafie :

1. Tuntutlah ilmu sebanyak mungkin kerana ia dapat menjaga dan membuatmu cemerlang dunia dan  
    akhirat. Ilmu merupakan perkara pokok dalam setiap urusan yang dilalui oleh seseorang dalam
    kehidupan. Hal ini jelas melaui firman Allah dalam surah Al-A'laq yang bermaksud :
 
    ”Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan”. (QS. 96: 1)
 
   Ayat ini jelas memerintahkan  baginda  Nabi Muhammad Saw. juga kepada umatnya   
  untuk membaca. Membaca dengan nama Allah yang telah menjadikan kita sebagai hambanya
  yakni dengan menyebut nama Allah dengan sebanyak-banyaknya.
  Justeru, ayat ini secara jelas memerintahkan umat Islam supaya menuntut ilmu. Amalan membaca
  merupakan pintu kepada ilmu. Hal ini kerana membaca bukan sahaja menjadikan planet   
  berpikir seseorang semakin luas malah kebodohan dan  kejahilan dapat diatasi, bahkan
  dihapuskan kerana membaca merupakan gerbang ilmu dan  pengetahuan.

Di sini ingin saya senaraikan 3 prinsip kejayaan dari Surah Al-Mukminun
 
1. Ayat 1 surah Al-Mukminun ('Sesungguhnya berutunglah orang-orang yang beriman')

Seseorang yang berjaya pasti percaya. Beriman di sisni merujuk kepada percaya kepada Allah. Jika kita tidak percaya untuk berjaya, kita mungkin tidak bersedia untuk berjaya. Abu Lahab sudah dianugerahkan oleh Allah untuk berjaya di dunia dan akhirat tetapi, kerana tidak mahu percaya keyakinan yang dibawa oleh nabi s.a.w, maka kejayaan yang datang lari dari kelibat Abu Lahab. Abu Lahab adalah satu contoh individu yang tidak percaya pada kejayaan yang dibawa nabi sehingga Allah berfirman 'celakalah kedua belah kaki Abu Lahab' (rujuk Surah An-Lahab). Kenali dan perjaya pada faktor sekeliling untuk berjaya walaupun orang lain merasakan tiada apa yang boleh dimanfaatkan untuk berjaya. Seseorang yang berjaya yakin dan percaya mereka berjaya.

2. Ayat 2 Surah Al-Mukminun ('Orang-orang yang khusyuk dalam solat')

Fokus untuk berjaya. Jika kita tidak berdisiplin dan tidak fokus dalam kehidupan kita mungkin tidak bersedia untuk berjaya. Begitulah kita dilatih untuk fokus mengingati Allah dalam solat. Ketika berborak, Nabi akan berubah mukanya dan lantas meninggalkan kumpulan manusia yag berbicara apabila tiba waktu solat. Khusyuk dalam solat adalah fokus kepada Allah. Dalam kehidupan akan ada banyak hal yang perlu dilaksanakan tetapi belajarlah untuk fkcus pada apa yang ingin dicapai demi kejayaan dunia dan akhirat walaupun ia akan menimbulkan 'kecil hati' pada orang sekeliling. Orang lain tidak akan bertanggungjawab jika anda tidak berjaya apatah lagi setelah sampai ke akhirat.

3. Ayat 3 Surah Al-Mukminun ( ' Orang-orang yang menjauhkan diri dari perkara sia-sia')

Bila dah nak berjaya katakana ya dan akui. Bila tak berjaya dan ada unsur kegagalan katakan tidak dan usahakan agar kejayaan datang kembali. Barulah anda mampu menerima kejayaan yang dalam perjalanan anda. Kalau anda berdolak dalik dan tak pasti, anda perlukan ilmu untuk pasti kejayaan milik anda. Bila anda jelas pada apa yang anda fokus ia akan menjadi kekuatan untuk berjaya. Jadi, perkara-perkara yang sia-sia tak perlu diberi perhatian atau fokus.  

Semoga kejayaan milik kita!! In Sya Allah..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan